Metaversen uppgång har varit en av de mest omtalade trenderna de senaste åren. Ett metaverse är en plattform som tillåter användare att skapa, interagera och dela digitalt innehåll och upplevelser. Det jämförs ofta med en virtuell värld, men det är mycket mer än så. Med framväxten av metaversa plattformar som Second Life, Oculus Rift och Microsoft HoloLens är det inte svårt att se varför denna trend är på allas radar.

Men hur ser framtiden ut för voice over i en metaverse värld?

I takt med att metaversen utvecklas kommer även rollen som voice over att utvecklas. Metaverse-plattformar att ge en unik möjlighet för röstkonstnärer att skapa engagerande upplevelser för användarna. Tidigare har voice over använts främst för berättande och förklaring. Men i en metaverse-plattform kan voice over användas till mycket mer än så. Röstartister kommer att kunna skapa karaktärer och äventyr som tar användare på en resa genom den virtuella världen.

Detta innebär en helt ny uppsättning utmaningar för röstkonstnärer. Förutom att skapa trovärdiga karaktärer måste de också skapa röster som är igenkännbara och särskiljbara från varandra. Detta kommer att vara särskilt viktigt i multiplayer metaverse-spel där spelare måste kunna identifiera andra spelare med sin röst. Med så många olika röster som tävlar om uppmärksamhet, kommer det att vara avgörande för röstartister att hitta sätt att få sin karaktär att sticka ut från mängden.

Framtiden för voice over är spännande. I takt med att metaversen utvecklas, kommer också rollen som voice over att utvecklas. Röstkonstnärer kommer att få möjlighet att skapa engagerande upplevelser för användare som går utöver berättande och förklaring. Detta innebär en helt ny uppsättning utmaningar för röstkonstnärer, men det öppnar också upp en värld av möjligheter. Vi kan inte vänta med att se vad framtiden har för voice-over i en metaverserad värld!

Frågan som finns kvar i mitt huvud är denna: Kommer dessa metaverser att använda AI-genererade röster eller kommer de till oss som arbetar med detta hela tiden?

Jag antar att tiden får utvisa – jag hoppas förstås att vi kan få mer arbete till oss proffs snarare än att de sparar några kronor på AI 🙂

Bild av Julia M Cameron: https://www.pexels.com/sv-se/foto/internet-spelar-teknologi-staende-4145356/