vad är en voice over?

Vad är en voice over?

En voice over är en inspelning av en röstskådespelares uppläsning av ett manus, vanligtvis används i mediaproduktioner som reklamfilmer, dataspel, filmer, dokumentärer och företagspresentationer. Det ger personlighet och sammanhang till innehållet.

Hur mycket kostar en voice over?

Kostnaden för en voice over varierar beroende på faktorer som talangens erfarenhet, projektets längd och användningsrättigheter. Det kan variera från 500 kronor till tiotusentals kronor. Begär alltid en offert och diskutera projektspecifikationer med röstskådespelaren.

Hur hittar jag en voice over-artist?

Du kan hitta en voice over artist på denna sida – bara klicka på kontakt. Men du kan också hitta voice over-artister genom talangagenturer, online-plattformar som Voices.com, Fiverr eller Upwork, eller genom att söka efter frilansande röstskådespelare online. Lyssna på demos och välj en artist baserat på deras röststil och erfarenhet.

Vad är leveranstiden för ett voice over-projekt?

Leveranstiden beror på projektets komplexitet och artistens tillgänglighet. Enkla projekt kan ta 12-48 timmar, medan mer komplexa kan ta en vecka eller längre. Diskutera leveranstider med artisten i förväg för att undvika tråkiga överraskningar

Hur väljer jag rätt röst för mitt projekt?

Tänk på saker som ålder, kön, accent, ton och stil som passar din målgrupp och projektets budskap. Lyssna på röstprover och välj en artist vars röst överensstämmer med hur du tänker dig att ditt projekt ska låta.

Vad är en voice over-demo?

En voice over-demo är ett kort ljudprov som visar en artists räckvidd, stil och förmågor. Det hjälper kunder att bedöma om artistens röst passar för deras projekt.

Hur lämnar jag ett manus för ett voice over-projekt?

Ge en färdig, välformulerad text till röstskådespelaren. Inkludera gärna uttalsguider för ovanliga ord eller namn och instruktioner om ton, tempo och betoning där det behövs.

Kan jag begära ändringar för ett voice over-projekt?

Ja, de flesta voice over-artister erbjuder ändringar. Diskutera gärna ändringsvillkor, såsom antalet ingående ändringar och kostnader, innan projektet startar.

Vad är skillnaden mellan royaltyfria och engångslicenser?

Royaltyfria licenser tillåter obegränsad användning av voice over utan ytterligare avgifter. Engångslicenser ger användningsrättigheter för en viss period eller ändamål, varefter ytterligare avgifter kan tillkomma.

Vilket filformat bör jag begära för min voice over?

Vanliga format inkluderar WAV, MP3 och AIFF. WAV och AIFF erbjuder högre kvalitet men större filstorlekar, medan MP3 är mer komprimerad. Diskutera dina behov med artisten för att bestämma det bästa formatet.

  Erbjuder voice over-artister översättningstjänster?

  Vissa voice over-artister erbjuder översättningstjänster eller samarbetar med översättare. Specificera dina språkkrav när du söker efter en artist. I mitt fall så erbjuder jag endast engelska till svenska, men kan även förmedla kontakt med andra översättare för hjälp med detta.

  Kan jag styra voice over-sessionen live?

  Ja, många artister erbjuder live-styrda sessioner via telefon eller videokonferens, vilket möjliggör realtidsåterkoppling och justeringar. Jag gör det gärna via Skype, Google Meet, Teams och liknande. 

  Hur förhandlar jag om priser för voice over?

  Diskutera faktorer som projektets längd, avsedd användning, budgetbegränsningar och artistens erfarenhet när du förhandlar om priser. Var respektfull och öppen för kompromisser.

  Kan jag be om flera röststilar inom ett enda projekt?

  Ja, många voice over-artister kan erbjuda en rad stilar. Var specifik med dina krav och ge tydliga instruktioner i ditt manus.

  Vad är användningsrättigheter för voice overs?

  Användningsrättigheter avgör hur och var voice over kan användas, till exempel i vissa medier, territorier eller tidsramar. Förtydliga användningsrättigheter och associerade avgifter innan du påbörjar ett projekt.

  Måste jag betala royalties för voice overs?

  Royaltybetalningar beror på licensavtalet mellan dig och voice over-artisten. Om avtalet är royaltyfritt behöver du inte betala ytterligare avgifter. Andra avtal kan dock kräva royaltybetalningar baserat på användning. Klargör alltid villkoren innan du påbörjar ett projekt.

  Hur ger jag credit till en voice over-artist i mitt projekt?

  Kreditering varierar beroende på projektyp. Diskutera med artisten hur de vill bli krediterade eller om de kräver kreditering överhuvudtaget. Med kreditering så syftar vi i detta fall på om du bör/ska namnge vem som gör voice over i ditt projekt. Generellt så är detta inget jag kräver (men gärna tar emot om jag får)

  Kan jag använda AI-genererade röster för mitt voice over-projekt?

  AI-genererade röster är ett alternativ, men de kanske inte förmedlar samma nivå av känsla, nyans och äkthet som en mänsklig röstskådespelare. Tänk på ditt projekts behov och om en AI-genererad röst kommer att förmedla ditt budskap effektivt.