Voiceovers är väldigt populära nu för tiden. Med explosionen av videoinnehåll på nätet letar allt fler företag efter sätt att lägga till en professionell touch i sina produktioner. Så det är ingen överraskning att efterfrågan på voiceovers aldrig har varit högre.

Tyvärr har denna ökade efterfrågan också lett till en ökning av antalet upphovsrättsintrångsmål som rör voiceovers. När ett företag använder en professionell voiceover utan att säkra rättigheterna så stjäl de i princip någon annans arbete. Det kan få allvarliga rättsliga och ekonomiska konsekvenser.

Så, vad kan du göra för att undvika att bli indragen i ett upphovsrättsintrångsmål? Fortsätt att läsa för att ta reda på det.

Förstå upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen kan vara förvirrande, men det är viktigt att ha en grundläggande förståelse av den innan man använder några professionella voiceovers. Upphovsrättslagen skyddar originalverk – som musik, litteratur och konstverk – från att återges utan författarens tillstånd. I fallet med voiceovers är författaren personen som spelade in manuset.

Det betyder att om du vill använda en professionell voiceover i din produktion så behöver du få tillstånd från personen som spelade in den. Detta kan vanligtvis göras genom att köpa en licens från upphovsrättsinnehavaren. Det finns många företag som erbjuder licenser för användning av sina voiceover-inspelningar. När du har säkrat den lämpliga licensen så kan du sedan använda inspelningen i din produktion utan att behöva oroa dig för att kränka någons upphovsrätt.

Få det skriftligt

När du köper en licens för användning av ett upphovsrättsskyddat verk är det viktigt att få avtalet skriftligt. Detta ger dig bevis på dina rättigheter om det någonsin uppstår några frågor om du har tillåtelse att använda inspelningen eller inte. Ett skriftligt avtal hjälper också till att skydda dig om upphovsrättsinnehavaren försöker ta mer pengar från dig senare.

Behåll detaljerade uppgifter

När du arbetar med professionella voiceover-artister, se alltid till att behålla detaljerade uppgifter om dina kommunikationer med dem. Detta inkluderar allt från e-postkorrespondens till fakturor och kvitton. Dessa uppgifter kommer att hjälpa till att bevisa att du äger inspelningarna om det någonsin uppstår någon tvist om det i framtiden.

Voiceovers är ett utmärkt sätt att lägga till en professionell touch till ditt onlinevideoinnehåll. Det är dock avgörande att förstå upphovsrättslagen innan du använder några professionella voiceovers. Se till att du får tillstånd från upphovsrättsinnehavaren innan du använder några inspelningar och behåll alltid detaljerade uppgifter över dina kommunikationer och transaktioner. Genom att följa dessa enkla tips kan du undvika att bli indragen i en kostsam upphovsrättsintrångsmål i framtiden.

copyright