Bild av Polina Kovaleva: https://www.pexels.com/sv-se/foto/kreativ-baner-skylt-vagg-6185245/

Tekniken utvecklas hela tiden, och det betyder att det alltid finns nya verktyg tillgängliga för att hjälpa artister att höja sitt arbete. I det här blogginlägget tar vi en titt på några av de senaste teknikerna som kan hjälpa dig att ta dina inspelningar till nästa nivå.

Mikrofoner

Ett av de viktigaste verktygen för alla röstartist är en bra mikrofon. Med så många olika typer och märken på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Om du precis har börjat, kanske du vill överväga en USB-mikrofon som Blue Yeti eller Rode NT-USB. Dessa mikrofoner är prisvärda och lätta att använda, och de producerar fantastiska inspelningar. Om du letar efter något lite mer avancerat, kanske du vill kolla in en kondensatormikrofon som Neumann TLM 103 eller AKG C414. Dessa mikrofoner är dyrare, men de kan också fånga mycket mer detaljer och nyanser i ditt framförande.

DAWs

Ett annat viktigt verktyg för voice over-artister är en digital ljudarbetsstation (DAW). Detta är programvaran som du kommer att använda för att spela in, redigera och mixa dina inspelningar. Det finns några olika alternativ tillgängliga på marknaden, men två av de mest populära är Pro Tools och Logic Pro.

Båda dessa DAWs erbjuder ett brett utbud av funktioner och alternativ, så det är verkligen en fråga om personlig preferens vilken du väljer. Om du precis har börjat, kanske du vill gå med Pro Tools eftersom det används flitigt i branschen och det finns mycket onlinesupport tillgängligt om du behöver hjälp med att lära dig hur du använder det. Logic Pro är också ett bra alternativ, speciellt om du redan är bekant med en annan DAW som GarageBand eller Ableton Live. Vilken DAW du än väljer, se till att den är kompatibel med din dator innan du gör ditt köp. Har du precis börjat? Då kanske Audacity, som är gratis, också är ett alternativ. Jag använder Audacity fortfarande även fast jag har Logic Pro lite beroende på hur komplicerat jobbet jag ska göra är…

Annan teknik

Förutom mikrofoner och DAW:er finns det andra tekniker som kan hjälpa voice over artist att höja deras produktion. En av dessa är plugin-program: program som kan läggas till din DAW för att ge dig ytterligare funktioner och alternativ. Det finns till exempel plug-ins som kan hjälpa dig att ta bort oönskat brus från dina inspelningar eller lägga till specialeffekter som eko eller reverb. Det finns också hårdvaruenheter som kallas ljudgränssnitt som kan användas för att förbättra ljudkvaliteten på dina inspelningar genom att ge bättre signalbehandling än vad som är tillgängligt på de flesta datorers inbyggda ljudhårdvara. Om du spelar in hemma istället för i en professionell studio, kan akustisk behandling hjälpa till att minska ljudföroreningarna och förbättra ljudkvaliteten på dina inspelningar genom att göra ditt rum mer akustiskt vänligt.

Det finns många olika tekniker tillgängliga som kan hjälpa voice over artister att lyfta sitt arbete. Genom att investera i en del grundläggande utrustning som en bra mikrofon och en digital ljudarbetsstation kommer du att vara på god väg att producera högkvalitativa inspelningar som kommer att imponera på dina kunder och hjälpa dig att få mer arbete. När du blir mer erfaren, finns det andra tekniker som plug-ins och ljudgränssnitt som ytterligare kan förbättra ljudkvaliteten på dina inspelningar. Så var inte rädd för att experimentera och hitta det som fungerar bäst för dig – med alla de verktyg som finns tillgängliga idag, är himlen gränsen när det kommer till att producera professionella inspelningar!

Hur ser min setup ut? Jag har, som standard, följande: En Rode NT1 som står fast monterad i en IsoVox 2 bås och kopplad till en Rode Rodecaster Pro. För min kommande podcast så har jag även en Rode Procaster och en Rode Podcaster som mikrofoner..

 

Vad använder du? Kommentera nedan!