I ljudproduktionens värld är komprimering ett viktigt verktyg för att få bästa möjliga ljud.

Men vad är komprimering och hur kan det hjälpa din voiceover-inspelning?

I det här blogginlägget tar vi en titt på vad komprimering är, hur det kan gynna dina inspelningar och hur du kommer igång med att använda det.

Även om många kunder föredrar att göra det själva och ber oss talanger att leverera ljudet i råformat.

Bild av Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/sv-se/foto/natur-solig-man-hand-4498091/

Vad är kompression?

Vid ljudproduktion är komprimering en process som minskar det dynamiska omfånget för en signal. Med andra ord gör den de mest högljudda delarna tystare och de tystaste delarna högre. Detta kan vara till hjälp för att förhindra att röster låter för högt eller för mjukt, och kan ge dina inspelningar ett mer polerat ljud överlag.

Varför använda komprimering?

Det finns några anledningar till varför du kanske vill använda komprimering på dina voiceover-inspelningar. För det första kan det hjälpa till att jämna ut nivåerna på din inspelning så att lyssnarna kan höra alla orden tydligt. För det andra kan det ge lite extra värme och djup till din röst, vilket gör att den låter mer professionell. Och slutligen kan det hjälpa dig att undvika klippning (ett tillstånd där ljudet överskrider maxnivån och blir förvrängd).

Hur man använder komprimering

Nu när vi vet vad komprimering är och varför du kanske vill använda det, låt oss ta en titt på hur man faktiskt gör det. Det finns några olika sätt att komprimera ljud, men vi kommer att fokusera på två av de vanligaste: flerkomprimering och limiters.

Flerbandskomprimering delar upp signalen i flera frekvensband och komprimerar sedan varje band separat. Detta ger dig mer kontroll över vilka frekvenser som komprimeras och med hur mycket. Begränsare, å andra sidan, påverkar hela signalen lika mycket.

Båda metoderna kan vara effektiva för att förbättra ljudet på dina voiceover-inspelningar. Experimentera med båda för att se vilken som fungerar bäst för dig.

Sammanfattningsvis är komprimering ett viktigt verktyg för att få bästa möjliga ljud från dina voiceover-inspelningar. Det kan hjälpa till att jämna ut nivåer, lägga till djup och värme till din röst och förhindra klippning. Om du är ny på komprimering, börja med att experimentera med multibandskomprimering och limiters för att se vilken som fungerar bäst för dig. Med lite övning kommer du att kunna få fantastiska resultat av dina inspelningar på nolltid!