Bild av Anna Pou : https://www.pexels.com/sv-se/foto/ljus-rosa-professionell-studio-8132520/

Inom voice-over är det viktigt att känna till skillnaden mellan en dialekt och en accent.

Din regionala dialekt är det specifika sättet som ett språk talas i ett visst geografiskt område.

En accent är en variant av ett språk som talas av en grupp personer som delar en gemensam historia eller geografisk plats. Till exempel kan någon från Stockholm ha vad som kallas ”Stockholms-accent”. Alternativt kan någon tala med vad som är känt som en ”Rikssvensk” accent, som i grunden anses vara neutral.

Accent vs dialekt

När vi talar om ”accent” syftar vi på förändringar i uttalet. Dessa förändringar kan vara mycket små, eller så kan de vara ganska drastiska. Ett bra exempel på detta skulle vara skillnaden mellan hur någon från Storbritannien uttalar ord som ”herb” och ”bird”, jämfört med hur en amerikan skulle säga samma ord. I Storbritannien skulle dessa ord uttalas mer som ”hay-ehb” och ”bahd”. I USA skulle de uttalas mer som ”erb” och ”berd”. Så även om stavningarna är exakt desamma finns det märkbara skillnader i uttalet. Det här är bara några exempel på skillnader i accenter.

När vi talar om ”dialekt” syftar vi på mer än bara förändringar i uttalet. Detta inkluderar också ändringar i grammatik, ordförråd och till och med syntax (sättet som meningar sätts ihop). Till exempel kan någon från södra USA säga något i stil med ”y’all come on in!” Detta är något som du aldrig skulle höra någon säga i New York City. Så även om båda talare använder engelska finns det märkbara skillnader i deras dialekter.

Sammanfattningsvis är det viktigt att veta skillnaden mellan en dialekt och en accent när det kommer till voice over arbete. En dialekt inkluderar förändringar i uttal, grammatik, ordförråd och syntax; medan en accent bara hänvisar till ändringar i uttalet.

Hoppas detta var till hjälp! Om du har några frågor eller om du vill veta mer om röstarbeten, tveka inte att kontakta oss! Vi pratar gärna vidare med dig.

Och förstås, en riktigt God Jul på dig!