Om du är en röstkonstnär är du förmodligen bekant med termen ”vocal fry”. Men vad är det exakt? Vocal fry är ett talmönster som kännetecknas av en låg, knarrande röst. Det används ofta i slutet av meningar, och det kan få din röst att låta trött eller till och med uttråkad.
Även om vocal fry är helt naturligt och inte utgör några hälsorisker, kan det vara problematiskt för röstartister som oss. Det beror på att vocal fry kan få din röst att låta mindre engagerande och till och med oprofessionell. Om du till exempel spelar in ett video- eller ljudklipp för jobbet, vill du att publiken ska fokusera på ditt budskap – och inte på din vocal fry.
Så hur undviker du vocal fry? I det här blogginlägget ger vi dig några tips om hur du undviker detta vanliga talmönster.

Bild av Kelly: https://www.pexels.com/sv-se/foto/skylt-kartong-amplifique-la-seva-veu-4570711/

1. Ta pauser ofta när du pratar.

Om du ska prata under en längre tid – säg mer än 15 minuter – är det viktigt att ta pauser med några minuters mellanrum. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att dina stämband blir trötta, vilket kan leda till att stämbanden blir uttröttade.

2. Drick mycket vatten.

Att hålla din hals hydrerad är avgörande för att förhindra vocal fry. Det beror på att uttorkning kan leda till inflammation i stämbanden, vilket gör det mer troligt att du börjar låta med en knarrande röst.

3. Undvik rökning och passiv rökning.

Rökning irriterar stämbanden och gör dem mer mottagliga för inflammation. Om du inte kan undvika att vara i närheten av rökare, försök att hålla dig borta från dem så mycket som möjligt och dricka mycket vatten för att hålla halsen återfuktad.

4. Öva korrekt andningsteknik.

Att andas från ditt diafragma – i stället för att ta ytliga andetag från bröstet – kommer att bidra till att förbättra kvaliteten på din röst och förhindra vocal fry. För att träna diafragmatisk andning, lägg en hand på magen och ta djupa andetag så att handen reser sig och faller för varje andetag.

Vocal fry är ett vanligt talmönster som kan få din röst att låta mindre professionell och engagerad. Men det finns saker du kan göra för att undvika det! Genom att ta pauser ofta när du pratar, dricka mycket vatten, undvika rökning och passiv rökning och öva på korrekta andningstekniker, kan du hjälpa till att förhindra vocal fry från att påverka din röstkvalitet.